PROJEKT: DOM W BORACH TUCHOLSKICH / PRZY WDECKIM PARKU KRAJOBRAZOWYM
TYP: DOM JEDNORODZINNY
INWESTOR: PRYWATNY
LOKALIZACJA: GRANICA WDECKIEGO PARKU KRAJOBRAZOWEGO
POWIERZCHNIA: 122 m2
ENERGIA DO OGRZEWANIA: 31 kWh/m2 na rok
DATA: 2014r.
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: ALICJA KARAŚ, PIOTR KARAŚ, MICHAŁ KOŚCIELNY, MAJA SMULSKA

Projektując ten dom stanęliśmy przed wyzwaniem zaprojektowania budynku energooszczędnego, w którym konieczne było otwarcie widokowe w kierunku północnym. Od północy działka graniczy z Wdeckim Parkiem Krajobrazowym, w tym kierunku rozpościera się z niej niesamowity widok na jezioro. Widok jest jeszcze bardziej efektowny ze względu na ,,fenomen północnego widoku”- patrząc w kierunku północnym nigdy nie oślepia nas słońce a światło południowe wydobywa piękno krajobrazu. Nie było więc mowy o rezygnacji z dużych przeszkleń na elewacji północnej, co jest zasadą budownictwa energooszczędnego. Pomimo tego, dzięki zwartej bryle, doborze odpowiedniej stolarki i zastosowanym detalom architektonicznym udało się uzyskać bardzo dobry wynik zapotrzebowania na energię do ogrzania i wentylacji- 31 kWh/m2 na rok.

Do domu wchodzimy od strony wschodniej, z zadaszonej strefy pomiędzy domem a wiatą garażową. Mijając wiatrołap wchodzimy do salonu, z którego rozpościera się widok w kierunku północnym i południowym. Ważnym elementem domu jest murowany kominek połączony z kuchnią typu ,,angielka” i piecem do chleba, znajdujący się między jadalnią a kuchnią, w centrum domu. Z kuchni możemy podziwiać Wdecki Park Krajobrazowy- w tym domu zmywanie naczyń jest przyjemnością…. Z salonu możemy przejść do ogrodu zimowego. Ogród zimowy został zaprojektowany w ten sposób, aby można było w okresie letnim łatwo zdemontować stolarkę okienną i być jeszcze bliżej natury. W zachodniej części domu znajduje się pokój do pracy, dwie sypialnie i dwie łazienki.

Dom ma tradycyjny wygląd, utrzymany jest w stonowanej, naturalnej kolorystyce. Dzięki zastosowaniu drewna rozbiórkowego ze starej stodoły udało się nadać mu niepowtarzalny charakter i zmniejszyć ślad węglowy budowy domu.

 

elewacja frontowa z wejściem do domu pasywnego wkomponowanego w leśny krajobraz

  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1

inwestorzy na tle swojego domu pasywnego

dom pasywny z drewnianą altaną usytuowana od północy, z której roztacza się widok na pobliskie jezioro

dom pasywny nad jeziorem w krajobrazie zimowym

 

 

 
 
PROJEKT: DOM W BORACH TUCHOLSKICH / PRZY WDECKIM PARKU KRAJOBRAZOWYM
TYP: DOM JEDNORODZINNY
INWESTOR: PRYWATNY
LOKALIZACJA: GRANICA WDECKIEGO PARKU KRAJOBRAZOWEGO
POWIERZCHNIA: 122 m2
ENERGIA DO OGRZEWANIA: 31 kWh/m2 na rok
DATA: 2014r.
ZESPÓŁ PROJEKTOWY: ALICJA KARAŚ, PIOTR KARAŚ, MICHAŁ KOŚCIELNY, MAJA SMULSKA

Projektując ten dom stanęliśmy przed wyzwaniem zaprojektowania budynku energooszczędnego, w którym konieczne było otwarcie widokowe w kierunku północnym. Od północy działka graniczy z Wdeckim Parkiem Krajobrazowym, w tym kierunku rozpościera się z niej niesamowity widok na jezioro. Widok jest jeszcze bardziej efektowny ze względu na ,,fenomen północnego widoku”- patrząc w kierunku północnym nigdy nie oślepia nas słońce a światło południowe wydobywa piękno krajobrazu. Nie było więc mowy o rezygnacji z dużych przeszkleń na elewacji północnej, co jest zasadą budownictwa energooszczędnego. Pomimo tego, dzięki zwartej bryle, doborze odpowiedniej stolarki i zastosowanym detalom architektonicznym udało się uzyskać bardzo dobry wynik zapotrzebowania na energię do ogrzania i wentylacji- 31 kWh/m2 na rok.

Do domu wchodzimy od strony wschodniej, z zadaszonej strefy pomiędzy domem a wiatą garażową. Mijając wiatrołap wchodzimy do salonu, z którego rozpościera się widok w kierunku północnym i południowym. Ważnym elementem domu jest murowany kominek połączony z kuchnią typu ,,angielka” i piecem do chleba, znajdujący się między jadalnią a kuchnią, w centrum domu. Z kuchni możemy podziwiać Wdecki Park Krajobrazowy- w tym domu zmywanie naczyń jest przyjemnością…. Z salonu możemy przejść do ogrodu zimowego. Ogród zimowy został zaprojektowany w ten sposób, aby można było w okresie letnim łatwo zdemontować stolarkę okienną i być jeszcze bliżej natury. W zachodniej części domu znajduje się pokój do pracy, dwie sypialnie i dwie łazienki.

Dom ma tradycyjny wygląd, utrzymany jest w stonowanej, naturalnej kolorystyce. Dzięki zastosowaniu drewna rozbiórkowego ze starej stodoły udało się nadać mu niepowtarzalny charakter i zmniejszyć ślad węglowy budowy domu.

 

elewacja frontowa z wejściem do domu pasywnego wkomponowanego w leśny krajobraz

  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1
  • 1a
  • 1

inwestorzy na tle swojego domu pasywnego

dom pasywny z drewnianą altaną usytuowana od północy, z której roztacza się widok na pobliskie jezioro

dom pasywny nad jeziorem w krajobrazie zimowym

 

 

 
 

Nasz strona korzysta z Cookies, dostęp i/lub przechowywanie ich możesz ustawić w przeglądarce. Politykę Prywatności